Pàgines amigues

dissabte, 25 de febrer del 2012

Beques de Batxillerat Internacional CiMs + Cellex (Matemàtiques i Ciències). INSCRIPCIÓ FINS EL 28 DE FEBRER

Entreu en aquest link, us pot interessar: http://www.cims-cellex.cat/

La Fundació Privada Cellex ofereix el Programa CiMs-Cellex: un programa de beques destinat a joves amb capacitat i motivació en l’àmbit de les matemàtiques i les ciències bàsiques per cursar els dos cursos del Batxillerat Internacional en dos centres educatius de Catalunya, amb tradició d’oferir uns estudis de batxillerat amb un nivell acadèmic exigent. Els centres són: Aula Escola Europea (Barcelona) i l’Institut Jaume Vicens Vives (Girona). 

PERFIL DELS CANDIDATS I LES CANDIDATES

  • El programa CiMs-Cellex està destinat a estudiants de centres educatius de Catalunya, que estiguin cursant actualment el quart curs de secundària, i que vulguin gaudir d’una beca durant els dos cursos següents per cursar un Batxillerat Internacional exigent en l’àrea de les matemàtiques i les ciències.
  • A l’hora de seleccionar els alumnes, la Junta Gestora del Programa CiMs-Cellex valorarà diversos aspectes acadèmics i personals, necessaris per aprofitar l’oportunitat que aquest programa representa. S’ofereix un batxillerat estimulant, exigent, que fomenta l’esperit crític i una comprensió aprofundida en les diferents matèries. També requereix més feina i dedicació, i una voluntat de desenvolupar les pròpies capacitats en els diversos àmbits de la formació acadèmica i personal.
Mitjançant les proves de matemàtiques, ciències, llengua i l’entrevista personal, es valoraran diversos aspectes del candidat:
  • L’ interès, la motivació i les aptituds en el camp de les matemàtiques i les ciències.
  • La curiositat i la implicació en els projectes que emprèn.
  • El sentit del deure i la disposició per aprofitar les oportunitats i exigències acadèmiques que el programa ofereix.
  • L’esperit obert i dialogant i la voluntat de fomentar un bon ambient de treball i de col·laboració amb els companys.
PROCÈS DE SOL·LICITUD:
  • Les proves es realitzaran el dissabte 10 de març al matí, a dues seus, una a Girona i l’altra a Barcelona. L’hora i la seu concretes es donaran a conèixer via pàgina web. El dia de la prova, l’alumne haurà de dur l’imprès de sol·licitud i de compromís d’acord complimentat i signat. També haurà de dur el document d’identificació nacional (DNI) i l’expedient acadèmic del tercer curs de secundària i del primer trimestre del quart curs.
  • Un cop corregides les proves, es convocarà els alumnes preseleccionats a una entrevista personal, també en dues possibles seus, a Barcelona o a Girona. Les entrevistes seran els dies 13, 14, 15 o 21 d’abril.
  • Els resultats del procés de selecció es comunicaran via web a finals d’abril, i a primers de maig es procedirà a la matriculació dels alumnes al centre que la comissió li haurà assignat. En cas de necessitar residència, el programa en gestionarà la tria i el pagament. 

INSCRIPCIÓ (A FER PELS PARES/TUTORS LEGALS)
http://www.cims-cellex.cat/inscripcio/


dijous, 23 de febrer del 2012

Planta un arbre!


Benvolguts/des,

El proper diumenge 26 de febrer celebrarem la tradicional Festa del Bosc de Badalona. Us convidem a venir i col·laborar en la plantada d’arbres per a la recuperació de la serralada de Marina, i a participar en les activitats lúdiques i de sensibilització ambiental que s'ha preparat (maquillatge del bosc, titelles per al més petits, rocòdrom, tirolina, el joc del bosc, bitlles catalanes, etc.).

Us esperem a l’àrea de lleure de Can Ruti, de 10.30 a 14.30h.

Per a més informació:

Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat, tel. 93 483 29 89 i a www.badalona.cat

Noam Chomsky i el seu decàleg de la manipulació del poder.

10 estratègies de manipulació. Noam Chomsky

Noam Chomsky és conegut per la seva teoria lingüística de la gramàtica generativa i per ser un sociòleg-politòleg que reflexiona sobre el poder del poder i les estratègies de comunicació per manipular a les masses, i en fa una crítica pèr fer-nos pensar (el pas següent és actuar en conseqüència).


Us enganxo l'entrada del bloc dels estudiants de filosofia política de la UB que han fet al repecte, estic segur que sabreu extrapolar aquestes nocions a l'status quo actual. Origen: http://blocs.xtec.cat/filosofiapolitica/2011/03/17/10-estrategies-de-manipulacio-noam-chomsky/

Aquest autor ha publicat un decàleg sobre estratègies de manipulació que utilitzen els mitjans per a aconseguir que els espectadors no puguin copsar les tècniques que s’apliquen per a controlar-los.

1. La estratègia de la distracció.
(..)Consisteix a desviar l’atenció del públic dels problemes importants i dels canvis decidits per les elits polítiques i econòmiques, mitjançant la tècnica del diluvi o inundació de contínues distraccions i d’informacions insignificants. (..)És igualment indispensable per a impedir que el public s’interessi pels coneixements essencials de la ciència, l’economia, la psicologia, la neurobiologia i la cibernètica. “Mantenir distreta l’atenció del públic, allunyar-la dels veritables problemes socials, captivar-la amb temes sense importància real. Mantenir al públic ocupat, ocupat, ocupat, sense temps per pensar.
“El terror es basa en la incomunicació i l’aïllament” (Rodolfo Walsh)
2. Crear problemes i després oferir solucions
O “problema-reacció-solució. Es crea un problema, una “situació”, prevista per causar certa reacció al públic, per tal que la gent desitgi les mesures que es volen fer acceptar. Per exemple: Deixar que es desenvolupi o s’intensifiqui la violència urbana (Delinqüència), o organitzar atemptats sagnants, per tal que el públic sigui el demandant de polítiques i lleis estrictes de seguretat, en perjudici de la seva pròpia llibertat. O també: crear una crisi econòmica per fer acceptar com un mal necessari el retrocés dels drets socials, de les privatitzacions i dels serveis públics.

3. La estratègia de la gradualitat.
Per fer que s’accepti una mesura inacceptable, n’hi ha prou amb aplicar-la gradualment, amb comptagotes, any rere any, com es ve fent amb certes privatitzacions. D’aquesta manera, durant les dècades de 1980 i 1990, es van anar imposant condicions socioeconòmiques radicalment noves (neoliberalisme): estat del benestar mínim, privatitzacions, precarietat, flexibilitat, atur en massa, salaris que ja no asseguren ingressos decents… tants canvis que, si s’haguessin aplicat a la vegada, haurien provocat una revolució.

4. La estratègia de diferir.
Una altra manera de fer acceptar una decisió impopular és la de presentar-la com a “dolorosa, però necessària” obtenint així l’acceptació pública al moment en que es publicita la decisió, i preparant el terreny per a una aplicació futura (com l’actual reforma del govern sobre l’edat de les pensions i la oposició que ha generat en la societat). És més fàcil acceptar un sacrifici futur que un sacrifici immediat. Primer, perquè l’esforç que implica la decisió impopular no s’ha de fer immediatament. Després, perquè el públic, la massa, té sempre la tendència a esperar ingènuament que “després d’això tot anirà a millor i es podrà evitar el sacrifici”. Així es dóna més temps al públic per a acostumar-se a la idea del canvi i d’acceptar-la amb resignació quan arribi el moment.

5. Dirigir-se al públic com a criatures de poca edat o malalts mentals.
La majoria de la publicitat televisiva adreçada al gran públic utilitza un discurs, uns arguments, uns personatges i una entonació particularment infantils, moltes vegades propers a la debilitat, com si l’espectador fos una criatura de poca edat o deficient mental. Com més gran sigui l’engany a l’espectador, més es tendeix a adoptar un to infantil. Per què? “Si un es dirigeix a una persona com si aquesta tingués 12 anys o menys, llavors, en raó de la suggestionabilitat, aquesta persona tendirà a una resposta o reacció també desproveïda d’un sentit crític, com la d’una persona de 12 anys.

6. Utilitzar l’aspecte emocional més que reflexiu.
Fer ús de l’aspecte emocional és una tècnica clàssica per causar un Shock, una mena d’embotiment de l’anàlisi racional, i, finalment, del sentit crític dels individus. (Exemple: mostrar contínuament a les víctimes d’un desastre, d’un atemptat o d’una crisi econòmica, per utilitzar-les com a justificant i així dur a terme “Decisions impopulars, però necessàries”. D’altra banda, la utilització del registre emocional permet obrir la porta d’accés a l’inconscient per a implantar o empeltar idees, desitjos, pors i temors, compulsions, o induir comportaments.
“L’art dels nostres enemics és desmoralitzar, entristir als pobles. Els pobles deprimits no guanyen. Res gran es pot fer amb la tristesa” (Arturo Jauretche)
7. Mantenir al públic en la ignorància i la mediocritat.
Fer que el públic sigui incapaç de comprendre les tècniques que influeixen directament en ell i els mètodes utilitzats per al seu control i esclavitud. “La qualitat de l’educació donada a les classes socials inferiors ha de ser la més pobre i mediocre possible amb l’accés a la menor quantitat d’informació veritable, de manera que la distància de la ignorància que es planeja entre les classes inferiors i superiors sembli, sigui i romangui inabastable per a les inferiors ”
“La majoria dels professors ensenyen fets, els bons professors ensenyen idees i els grans professors ensenyen com pensar” (Jonathan Pool)
“La ignorància és el pitjor enemic de la civilització, i la ignorància sol ser, en els seus efectes, tan malvada com la pròpia maldat” (Eugenio María de Hostos)
8. Estimular al públic a ser complaent amb la mediocritat.
Induir al públic a creure que ser simple, estúpid, vulgar i inculte és “La moda”, i instant a tractar com a “Bitxo estrany” a qui pensa més del compte. ¿Irònic, no?

9. Reforçar l’auto-culpabilitat.
Fer creure a l’individu que ell és l’únic culpable de la seva pròpia desgràcia, deguda a la seva poca intel·ligència, mínimes capacitats, o al seu esforç insuficient. Així, en lloc de rebel·lar-se en contra del sistema econòmic l’injust en el què viu, l’individu s’auto-devalua i es culpa, cosa que li genera un estat depressiu. Un dels efectes és la inhibició de la seva acció.

10. Conèixer els individus millor del que ells mateixos es coneixen.
En el transcurs dels últims 50 anys, els avenços accelerats de la ciència han generat una esquerda cada cop més gran entre els coneixements del públic i els de les elits dominants. Gràcies a la biologia, la neurobiologia i la psicologia aplicada, el “Sistema” ha gaudit d’un coneixement avançat de l’ésser humà, tant de la seua forma física com psicològica. El sistema ha aconseguit conèixer millor a l’individu comú, del que ell es coneix a si mateix. Això vol dir que, en la majoria dels casos, el sistema exerceix un control i un poder més grans de manipulació i utilització dels individus. Un control i un poder més grans que el dels individus sobre ells mateixos.

El vostre torn:
 Què en penseu? Té raó Chomsky a l’hora de redactar aquest decàleg? La veritat és que és molt arriscat dir el que ell diu, pel caràcter més aviat incert de les justificacions de les seves afirmacions, però no és cert que hi ha moltes raons que ens poden dur a pensar això? Què creieu?

#PrimaveraValenciana

L'altre dia vam comentar de passada els fets esdevinguts a un institut de València amb una actuació policial desmesurada i uns estudiants que protestaven per com els afecten les retallades. Us passo una entrada feta per Paco Raga en el blog "unbloceducat" (http://unbloceducat.wordpress.com/)

Farenheit 38.3, comença la #PrimaveraValenciana

In Escola i Món, Polítiques on febrer 22, 2012 by Paco Raga

L’educació presenta cada cop més característiques d’exclussivitat i prestigi per als fills de les famílies benestants. Mentre tant, les famílies menys acomodades veuen com es deterioren objectivament les condicions en les quals es desenvolupa l’educació dels seus fills i filles. La manca de calefacció als instituts valencians il·lustra amb senzillesa (però a la perfecció) aquest fet. El deteriorament selectiu de la qualitat del sistema (sols per a uns, mai per a uns altres) plantejarà nous problemes de desigualtat social a mig i llarg termini. Desigualtat real, mesurable. (Per exemple mitjançant indicadors de l’estil del coeficient de Gini, on el 0 correspon a una igualtat perfecta, i l’1 a la total desigualtat. Per a l’Estat espanyol, aquest coeficient se situa ja en el valor 0.32 i va augmentant paulatinament.)

L’educació com a factor de cohesió social
Una de les més greus desigualtats socials és l’educativa. Per dues raons:
- Perquè és expressió de la desigualtat d’oportunitats inicials (com ara l’escola a la qual assistirà un xiquet) que poden perpetuar-se generació rere generació.
- I perquè tornarà a manifestar-se com a desigualtat d’oportunitats al final del procés (per exemple a l’hora d’accedir al món laboral).
Lògicament, l’educació pot operar en un sentit contrari, convertida en una poderosa eina per a la reducció de les desigualtats socials. En aquest sentit, apuntava el discurs amb el qual el professor Vicente Boix obria el curs de 1860 en el Instituto Provincial de Enseñanza Media de Valencia, l’actual IES Lluís Vives de València:
«Las familias de todas clases, desde la más elevada jerarquía social, hasta la proletaria más humilde, envían sus hijos a estos centros de instrucción [...] Confúndense ya amistosamente en nuestras escuelas el hijo del magnate y el labrador, y anima a todos un mismo sentimiento; porque se ha conocido al fin que el triunfo de la inteligencia es tan seguro, como inmediato…».
L’educació podrà esdevindre’s, doncs, un factor discriminant (a l’estil d’uns altres com ara el sexe, el color de la pell, etc.) o un element de cohesió i integració social. Que siga una cosa o l’altra dependirà molt del curs que prenguen els esdeveniments.
Un apunt històric sobre la rebel·lió contra la discriminació
El dia u de desembre de 1955, Rosa Parks (una negra nord-americana) va refusar d’alçar-se del seu seient a l’autobús. Estava obligada per Llei a cedir-lo als passatgers blancs. Ella no s’alçà. I això li valgué ser arrestada, jutjada i sentenciada per conducta desordenada i violació de la Llei. L’incident s’hi va conèixer entre la comunitat negra, la qual, indignada organitzà boicots i protestes contra la segregació de negres i blancs en els autobusos públics. El boicot durà 382 dies, fins que es va abolir de la Llei de segregació entre afroamericans i blancs. Aquest incident, el qual va convertir-se en l’espurna del Moviment pels Drets Civils, té molt més a veure amb nosaltres del que pensem.

#PrimaveraValenciana
Els alumnes del Lluís Vives encetaren les seues protestes el 25 de gener. Ho feren localment, de forma discreta, fent-se visibles just a la porta del seu institut. Enmarcada a dins d’un context general de malestar per les retallades pressupostàries, pels incompliments dels pagaments per part de l’Administració, etc, ells/elles presentaven una demanda concreta. Volien tenir a classe una cosa anomenada calefacció. La seua acció era sistemàtica. Una “sentada” al carrer Xàtiva de València; 10 minuts de protesta. Com els bons hàbits, cada dia…
Però les tornes canviaren dràsticament el dia que la Policía Nacional va rebré l’ordre de dispersar-los, de forma contundent si era precís. Un policía ordrenà a una alumna que s’alçara, i l’alumna respongué que no. Que no s’alçava. De fet, ningú no s’alçà. Eixe instant començàren els estirons, els colps, les lesions, les corregudes, la presa de les dades de filiació, les detencions.
A través de les xarxes socials (especialment twiter) i del ressò que se’n feien molts mitjans de comunicació, la comunitat estudiantil va assabentar-se del que estava passant als carrers de la nostra ciutat. La societat sencera es va mirar amb perplexitat la violència descarregada contra aquells joves (no n’eren més de cent, aquell dia). I ningú (ni tan sols els que discrepaven de les protestes per qüestions de fons o de forma) va contenir el seu malestar davant l’acció policial, a la vista d’unes imatges tan aterridores. Per primer colp en anys, les pilotes de goma i els gasos lacrimògens tornaven a formar part del discurs del poder. El valor dels joves davant la cara més violenta de l’Estat era innegable. La #PrimaveraValenciana havia començat.
La lluita dels alumnes del Lluís Vives s’ha convertit en el símbol renascut de la rebel·lió dels joves (i de tots) contra els abusos indiscriminats per part dels poders públics. Qui ho hauria dit, dues setmanes abans, que aquests xicots i xicones estaven escrivint una nova pàgina de la història de la democràcia. Que tot occident se’ls miraria, els alumnes d’aquest bell institut de la ciutat de València, amb una mescla d’orgull per la seua valentia i fàstic per la brutalitat de la qual eren víctimes. Ara ja no són un parell de centenars. L’exemple del Vives ha posat en peu a la societat sencera. Són milers i milers de persones les que clamen ara contra les retallades i els abusos. I tallant no un carrer, sinò tot el nucli de la ciutat. I no per uns minuts… durant hores i hores.
Quant més “barat” els hagués resultat fer les coses bé, en lloc de deixar que la temperatura de les aules baixara fins els 38.3 farenheits (3.5 ºC dels nostres)… perquè eixa és la temperatura a la qual es produeix la ignició de la #PrimaveraValenciana.

Decicat especialment a tots i totes els nostres alumnes represaliats durant les manifestacions, i als seus valents companys/es de l’IES Lluís Vives.
[Imatge: com en el relat de Ray Bradbury, la duresa de les actuacions policials contrasta fortament amb el caire pacífic dels represaliats.]

SES Ràdio: Coneix la nostra biblioteca.

http://sesbadalonaradio.blogspot.com/


Aquests és el vincle on podem escoltar una promoció de la biblioteca del centre, que resta a la vostra disposició amb tot un món de llibres per descobrir, per gaudir i per ajudar-vos en els estudis. La vostra companya Alícia, voluntària de la biblioteca, us pot donar més informació.

Sistema educatiu: possibilitats en acabar l'ESO.

Tota la informació al web de la Generalitat (www.gencat.cat): http://www20.gencat.cat/portal/site/queestudiar

Toca anar pensant en el futur. Estem en l'equador del curs i ja vam tractar el tema del futur dels nostres estudis a la sortida que vam fer 'I desprès de l'ESO què?'. Avui aprendrem sobre el sistema educatiu en l'actualitat i comentarem els possibles futurs canvis que amb el nou govern estatal poden esdevenir.

Aquí teniu el diagrama dels estudis a Catalunya en aquests moments (us repartim un model simplificat que s'adapta a les vostres necessitats més immediates; un de més complet el podeu trobar aquí: http://www20.gencat.cat/docs/canaleducacio/Home/Estudis/Destacats/documents/sistema_educatiu.pdf).


Què puc fer?: Fem servir aquesta aplicació per obtenir més informació sobre els itineraris que podem fer per arribar a fer els estudis que volem (http://www.gencat.cat/educacio/orientaciofp/ca.htm).

Si hi voleu dedicar més temps, des de casa, podeu omplir aquest qüestionari més llarg per obtenir un informe de les vostres aptituts amb una puntuació més detallada al respecte (prepareu-vos però, són quasi 100 preguntes!... si vau poder amb les d'anglès de les intel·ligències múltiples, això és bufar i fer ampolles :)

http://phobos.xtec.cat/orientacio/orientacio/web/index.php
---Secció 'Autoconeixement'

Els que us voleu avançar una mica més en el temps i sabeu que voleu fer Batxillerat, aquí podreu obtenir més informació sobre la ponderació específica de les assignatures optatives que les diferents universitats tindran en compte per l'accès a les seves carreres (amb exemples inclosos: medicina, biotecnologia, infermeria, història de l'art, etc.)
http://www.gencat.cat/economia/ur/ambits/universitats/acces/prein/info/admissio/index.html

Canvis futurs: Amb el nou govern espanyol s'està parlant d'escurçar l'ESO fins a 3r curs i ampliar el Batxillerat a tres cursos (4t d'ESO passaria a ser 1r de BAT), però encara està per decidir com quedaria l'estructura dels estudis. Pel moment, aquest és el panorama que ens afecta enguany. Pràcticament cada Govern ha fet una nova llei d'educació que afecta continguts i itineraris, què en penseu d'això? Avantatges i desavantatges.

Per més informació també podeu consultar el blog del Marcel Sastre, el psicopedagog del centre, amb molts recursos iteressants per a la vostra orientaciço acadèmica i professional: http://lasalutalta.blogspot.com/
 
El vostre torn:
1. Mireu a l'horitzó... de què us veieu fent d'aquí a 10 anys?
2. Quins motius (oficials i no oficials) penseu que motiven tants canvis de lleis educatives?

dimecres, 22 de febrer del 2012

Un Cop de Roc(k)!

Aquest dimecres hem pogut gaudir d'un musical d'allò més refrescant, amb escenes que són com la voda mateixa, amb alegries i tristeses, i amb música que guarda records. Amb excel·lent guió i direcció de Joan Lluís Bozzo (l'oncle de l'Helena), uns escenaris molt dinàmics i la mñusica en directe i veus prodigioses dels actors. Us deixo aquí el web amb informació de l'obra. L'Helena, la Cristina i l'Humbert us donem les gràcies pel vostre comportament i us animem a que gaudiu del teatre musical!



http://www.dagolldagom.com/ca/teatre/cop-de-rock

EL MUSICAL DEL ROCK CATALÀ
Una història mediterrània d’un grup de joves d’un poble de la Costa Brava que tenen una banda de rock anomenada COP DE ROCK! En una de les seves actuacions, coneixen un grup de noies de les Terres de l’Ebre que han pujat a l’Empordà per celebrar el comiat de soltera d´una d’elles. L’amor sorgeix entre alguns dels membres dels dos grups i allí comença una història d’amors, desamors, aventures i, sobretot, de les segones oportunitats que la vida ens ofereix.
Sopa de Cabra, Sau, Els Pets, Lax’n’Busto i Gossos entre molts altres seran la banda sonora d’aquest musical que recorre, a través del seus protagonistes i les seves cançons, la història del nostre rock català.

dimarts, 21 de febrer del 2012

Concurs "Joves i Conducció" (RACC)

Més de 10.000 joves ja hi han participat en anteriors edicions
El concurs “Joves i Conducció” posa la directa

- Es podran presentar relats, fotografies i vídeos entre el 15 de desembre i el 10 d’abril

- Aquesta iniciativa del RACC i el Servei Català de Trànsit, que arriba a la seva cinquena edició, vol promoure la seguretat viària, centrant-se en la promoció del Motocivisme


Barcelona, 13 de febrer 2011 – La cinquena edició del concurs “Joves i conducció”, organitzat pel RACC amb el suport del Servei Català de Trànsit, està en plena efervescència. La iniciativa es va iniciar el passat mes de desembre i s’allargarà fins a mitjans d’abril.

La promoció del motocivisme és l’objectiu central d’aquesta proposta que ha mobilitzat un total de més de 10.000 concursants de tots els territoris de parla catalana en les seves anteriors edicions, aportant els seus relats, fotografies o vídeos per sensibilitzar el col·lectiu jove d’una problemàtica tan sensible com la seguretat viària. Els concursants són joves de 13 a 18 anys, estudiants de Secundària o de Cicles Formatius, que fins al 10 d’abril poden publicar directament al web del concurs (www.jovesiconduccio.cat) els seus vídeos, relats o fotografies sobre temes relacionats amb la seguretat viària.

El concurs s’adreça també als professors de l’assignatura “Educació per a la ciutadania” perquè engresquin els seus alumnes i treballin plegats el tema sota tres perspectives proposades pels organitzadors: “Si vas en moto, tu ets la carrosseria”, “Si has begut o consumit drogues, no agafis la moto” i “Alerta, les infraccions són la prèvia a l’accident”.

Enguany, els premis són un Ipad per a cada membre dels grups guanyadors, i també hi ha premis per a una classe de secundària en conjunt i per al professor/a que hagi motivat més la participació dels seus alumnes. L’acte de lliurament tindrà lloc a la seu del RACC el proper mes de maig de 2012.

Més informació sobre les bases i el funcionament del concurs a http://www.jovesiconduccio.cat


Per a més informació:

RACC Premsa: Tel. 93 495 50 29 Fax 93 448 24 90 http://saladeprensa.racc.cat

dimecres, 15 de febrer del 2012

Respecte (3): Aquí, qui mana? (Mestres, TV3)

Us proposo de veure els 8:30 primers minuts del tercer capítol de documentals de TV3 titulats Mestres: Aquí qui mana, sobre l'autoritat a classe.


En aquesta entrada ara us parlo com a tutor i professor. M'agrada la meva professió. Vull transmetre-us aquesta passió pels idiomes i els viatges i vull que em contagieu la vostra creativitat i el vostre potencial. A vegades he sentit (o m'han traslladat alguns professors) comentaris com "Sembla que ha tornat l'època de Franco" quan intentem implementar disciplina en una classe. Escolteu que diuen els que sí van viure aquesta època respecte als càstigs en el documental. Nois i noies: a l'institut, si hi ha unes normes de covivència, són per fer-nos la vida més fàcil, no ho oblideu!

Veniu a l'institut a formar-vos no només en continguts i procediments, sinó també en valors, que si més no us han d'acompanyar al llarg de tota la vostra vida. Podeu aprendre moltíssim dels vostres professors, i alhora els professors també volem aprendre amb vosaltres. Personalment, no hi  ha res que em faci més ràbia que veure un/a alumne/a apàtic o que es doni per vençut/da sense intentar-ho. I no hi ha res que em posi més trist que assistir a una falta de respecte.

Tal i com vam parlar en l'última tutoria, el tema del respecte és una de les assignatures pendents del grup. Respecte al material, a la feina, als professors, als companys,... i per un/a mateix/a. Si de debò volem millorar en aquest aspecte hauriem d'idear la manera en que el grup pugui autogestionar la millora. Tractarem aquest aspecte, doncs, en la propera tutoria per millorar el clima d'aula.

També sembla que s'han de recordar una sèrie de normes bàsiques que el sentit comú ens hauria de dictar per si mateix:

  • Mentres es fa un examen, no es pot parlar.
  • A l'hora de lectura hem de gaudir llegint en silenci, i concentrar-se mentre hi ha soroll o es parla impedeix disfrutar de la lectura.
  • Contestar a crits (a un professor, als pares, als companys) denota poc control dels impulsos... respirem, contem fins a cinc, i parlem com persones civilitzades que som.
  • Si algú es fica amb nosaltres no responem ni amb paraulotes ni molt menys amb violència física. Li diem a un professor per solucionar el problema com a persones (no com a animals, veieu el vídeo)
  • Depén del nostre estat d'ànim, o dels nostres propis problemes, podem caure en l'error de fer-ho pagar als que estan al nostre voltant. Intentem parlar dels problemes per pair-los, no deixem que acabin explotant en contra dels altres, només aconseguirem tenir més problemes.
Finalment, si veieu tot el capítol hi trobareu alguna cara coneguda. Molt recomanable que no us perdeu aquesta sèrie de documentals sobre profes i alumnes.

El vostre torn:
1-Com podem quantificar o establir un barem de si hem tingut respecte o no en una classe?
2-Quins càstigs s'aplicaven en l'època de Franco? I ara?
3-Hi afegirieu alguna norma bàsic de sentit comú a la llista de més amunt?
4-Quina és la cara coneguda (de l'institut) que surt al documental?

dimarts, 7 de febrer del 2012

Proves d'avaluació externa el 15 i 16 de febrer.

impacte 2012

Aquí teniu la informació sobre les proves diagnòstiques de 4t d'ESO. Ja us vam passar la informació tant per vosaltres com pels vostres pares. També hi trobareu models per les proves en el vincle de més abaix. Estudieu força i bona sort!

http://www20.gencat.cat/portal/site/ensenyament/menuitem.0abe0881c305d9a1c65d3082b0c0e1a0/?vgnextoid=c1f4b256710fa210VgnVCM2000009b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=c1f4b256710fa210VgnVCM2000009b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=default


Què és? Inclou informació per a estudiants i famílies

És una prova que avalua les competències i coneixements bàsics que ha d'haver adquirit l'alumnat al final de l'educació secundària obligatòria en competència comunicativa lingüística i en competència matemàtica.

És una avaluació externa de caràcter formatiu i orientador, que vol ser una eina al servei dels centres, del professorat i de l’alumnat per impulsar la millora global del sistema educatiu català.

S'aplica per primera vegada durant el curs 2011-2012.

La farà tot l'alumnat de quart d'ESO de Catalunya. Pot haver-hi exempcions totals o parcials, degudament justificades (alumnat nouvingut amb un coneixement insuficient de les llengües de la prova, alumnat amb necessitats educatives especials...).

La prova ha estat dissenyada i elaborada pel Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu durant més d’un any i mig. S’han seguit uns procediments tècnics que n’asseguren la fiabilitat, validesa i rigor, i s'ha sotmès a un pilotatge en què ha participat una mostra de més de 2.200 alumnes de quart d’ESO, provinents de 30 centres de Catalunya, públics i privats.

S’ha comptat amb l’assessorament d’experts en avaluació i en didàctica de les diverses competències. També s’ha demanat l’opinió de diversos col·lectius i associacions de professorat de secundària. En l’elaboració de les proves hi ha participat professorat de secundària en actiu.