Pàgines amigues

diumenge, 29 de gener del 2012

Ruta Quetzal 2012... prepareu-vos per a la del 2013!

Enguany la convocatòria de Ruta Quetzal ja està tancada, però teniu tot un any per anar pensant en alguna manera original de participar en aquesta expedició iberoamericana per a joves de la vostra edat. Feu-hi una ullada i esteu atents a la convocatòria de l'any que ve! És un a oportunitat de viatjar i conèixer gent de tot arreu alhora que apreneu sobre la història i la cultura iberoamericanes.

Aquí teniu una explicació del que és la Ruta i el vincle per trobar-hi més informació.

Un viaje de estudios y aventura

En 1979 y por sugerencia de S.M. el Rey de España, Miguel de la Quadra-Salcedo creó este programa con el objetivo de consolidar entre la juventud de 16 y 17 años los cimientos de la Comunidad Iberoamericana de naciones entre todos los países de habla hispana, incluidos Brasil y Portugal. 
Ruta Quetzal BBVA es un viaje "iniciático", "ilustrado" y "científico", en el que se mezclan cultura y aventura. Gracias a él, y a lo largo de veintiséis ediciones, más de 8.000 jóvenes europeos, americanos y de países como Marruecos, Guinea Ecuatorial, Filipinas y China han tenido la oportunidad de viajar y descubrir las dimensiones humanas, geográficas e históricas de otras culturas.  
Culturas como las pertenecientes a las civilizaciones mediterráneas o precolombinas, muy distantes en el espacio y en la concepción de la vida, pero al mismo tiempo, fusionadas en un fructífero mestizaje que todavía hoy conforma decisivamente nuestro mundo.
Miguel de la Quadra-Salcedo.
Pero sobre todo Ruta Quetzal BBVA es una experiencia formativa en la que los participantes además de ampliar sus conocimientos, desarrollan un espíritu de cooperación internacional, con el fin de crear una nueva y más real escala de valores, que va más allá de la riqueza y la pobreza.   

A través de un riguroso proceso de selección, los expedicionarios son elegidos entre los mejores estudiantes de cada país. En España, los participantes deben cumplir una serie requisitos, que se agrupan en las Bases de Participación del concurso que se presenta anualmente.
En el resto de países, son los Ministerios de Educación de cada uno de ellos y las Embajadas españolas, a través de sus Consejerías Culturales y de Educación, los que desarrollan las actuaciones correspondientes en la gestión y elección de los seleccionados.

Muchos países cuentan con una asociación legalmente constituida, y anualmente los antiguos expedicionarios realizan congresos y encuentros en donde se debaten temas de actualidad que afectan a la Comunidad Iberoamericana.   En estas reuniones se dan cita antiguos alumnos de este programa cultural y en ellas se pueden encontrar desde diplomáticos hasta indígenas líderes de sus comunidades, como es el caso de México, Guatemala, Colombia, Perú, etc.

http://www.rutaquetzalbbva.com/TLRQ/?id=1014

dissabte, 28 de gener del 2012

Programa Joves i Ciència.

Sé que sou uns quants els que voleu fer Batxillerat de Ciències, des de l'institut us animem a participar en aquesta convocatòria. Feu-hi una ullada!
Programa Joves i Ciència de CatalunyaCaixa
Obertes les inscripcions per la 5a edició del Programa Joves i Ciència de CatalunyaCaixa
Perfil dels candidats:
* Alumnat de 4t d’ESO, amb voluntat d’especialitzar-se en un Batxillerat científic i/o tecnològic.
* Talent, motivació, interès i curiositat per la ciència.
* Il·lusió de participar a les E²C³ i compromís per aprofitar les oportunitats que ofereix el Programa Joves i Ciència durant tota la seva durada.
* Estudiants que visquin i estudiïn a Catalunya.
Es seleccionaran 50 nois i noies de 4t d’ESO de tot Catalunya.

El Programa s’estructura en tres grans parts:

  • E2C3-CX MónNatura Pirineus 2012- En aquesta primera fase els estudiants, que han superat el procés de selecció, tenen un primer contacte amb la recerca científica al CX MónNatura Pirineus, l’equipament que l’Obra Social de CatalunyaCaixa té a les Valls d’Àneu. Des del 25 de juny fins al 7 de juliol tindran l’oportunitat de treballar intensament en un projecte científic, conviure amb d’altres estudiants integrants del programa i aprendre dels investigadors que lideren els projectes.
  • E2C3-Centre de Recerca 2013- Els estudiants que ja han finalitzat el primer curs de batxillerat poden continuar tenint experiències en recerca, després d’haver escrit un article científic. Aquesta experiència tindrà lloc en centres de recerca o en programes internacionals de ciència.
  • E2C3-Cerca 2014- Aquesta ja és l’última fase del programa, on els estudiants busquen pel seu compte un projecte a desenvolupar, ja sigui en un centre d’investigació local o en un programa internacional de ciència.
El procés d’inscripció es tanca el dia 26 de febrer.
Més informació i inscripcions a: http://jovesiciencia.catalunyacaixa.com/

dijous, 26 de gener del 2012

Temes a tractar: Respecte.


Què us sembla aquesta vinyeta? De què parla? Quantes maneres hi ha de demostrar respecte als companys, als professors, al personal de l'institut? I de quines maneres es pot faltar el respecte? Aquesta vinyeta en parla de tres faltes de respecte (dues al globus i l'altre al dibuix). Quines són? Si això que esmenta el professor es fes a l'esquena en lloc d'a la cara, seria igualment greu?

Tant a la pre-avaluació, com a la primera avaluació i la setmana passada aquest és un tema recurrent que el grup reconeix en el que heu de millorar. Podeu proposar altres temes en els que penseu que hauríeu de millorar?

El vostre torn: Fem una petita enquesta: cadascú de vosaltres heu d'escriure un comentari amb lo millor de la nostra classe i allò que s'hauria de millorar (a part del respecte a TOTS els professors, substituts i docents del centre per igual). Un cop ho hàgiu escrit ho comentarem i intentarem idear alguna manera per tal de portar a terme aquestes millores entre tots i totes.

Estudi assistit, proves externes i jornades interculturals.

Estudi assistit. Al final ens han concedit pressupost per estudi assistit aquest any. Si voleu apuntar-vos a aquest espai per estudiar i millorar en tècniques d'estudi i treballar en un ambient de treball idoni pels estudis, sou benvigudes/ts. Aquest divendres a tutoria us passarem el formulari de petició. No desaprofiteu aquesta oportunitat!

Proves externes. Aquesta setmana us hem passat els dos fulls informatius respecte a les proves externes que fareu els dies 15 i 16 de febrer a l'institut. Un dels papers és per a les famílies i l'altre per a vosaltres. Aquestes setmanes prèvies començarem a preparar les proves en els àmbits de llengües i matemàtiques. És en aquests dies que heu de preguntar dubtes i aspirar a l'excel·lència per fer-ho el millor possible, i posar-vos a prova a vosaltres mateixos.


Jornades interculturals. S'acosten les jornades interculturals, dos dies on poder gaudir de la diversitat de les cultures present al nostre centre i al nostre barri. Heu de marcar els tallers als que voleu assistir per ordre de preferència (de l'1 al 7, l'1 indica màxima preferència) a cada categoria (taller d'una, dues i tres hores). Important! Si voleu col·laborar com a monitors, adreceu-vos als professors encarregats de cada taller el més aviat possible! Per cert, en els tallers de cuina escolliu un que no sigui de la vostra àrea d'influència... al cap i a la fi es tracta de fomentar la interculturalitat i conèixer coses noves!

Tot tap hi cap! ¡Pon el tapón! Drop the top!

Amb aquests jocs de paraules volem dinamitzar una campanya de recollida de taps de plàstic per ajudar persones minusvàlides a aconseguir millors cadires de rodes. El José ens va presentar aquesta idea i sembla que va quallant. Ha sortit de la nostra classe i l'hem posat al davant de consergeria per tal que tothom al centre hi pugui participar. Recordeu: només taps de plàstic! A l'hora del pati, feu memòria i poseu-vos el tap al cap: podeu posar-ho a la capsa o portar una bossa i penjar-la de la taula. El José les recollirà cada setmana i ens informarà com va la recollida a nivell de barri i de Badalona. 4bpower!

Bon Any Nou Xinès. 2012: l'Any del Drac

Bon any nou, de nou! La comunitat xinesa ha celebrat aquest 23 de gener el seu particular any nou, amb l'inici de l'Any del Drac. El drac d'aigua és l'únic animal mitològic de l'horòscop xinès (que té un signe per cada any, i no per cada ,es). El drac és un símbol de bonança i protecció, i un dels favorits per hom. Us desitgem un bon any nou, i en particular a la XInwei, la Yanyan i el Xiaoqiang. Si voleu ampliar informació sobre les festivitats d'any nou tant a la Xina com a arreu del món (Chinatowns de les grans ciutats o petites comunitats d'arreu) podeu consultar els vostres companys o buscar per internet. Aquí us deixo un acte que es fa el dijous. 


Aquí teniu aquest event que celebra Casa Àsia: http://www.casaasia.cat/mobile/evento?id=205268
Bp_cultura Barcelona. 26/01/2012 19:00
Celebració de l'Any Nou Xinès: "Espectacle d'arts xineses"

Celebració de l'Any Nou Xinès: "Espectacle d'arts xineses"

Amb motiu de la celebració de l'Any Nou Xinès, la Fundació Institut Confuci de Barcelona organitza un espectacle d'arts xineses presentat per l'Escola d'Arts de la Universitat de Yangzhou (Xina).

Data: 26/01/2012 > 26/01/2012
Horari: Dijous 26 de gener de 2012, a les 19.00 h.
Lloc: Petit Palau de la Música Catalana
c/ Palau de la Música, 4-6
Barcelona, , Barcelona
Entrada: Entrada lliure fins a completar l'aforament. No es reservaran entrades. Les entrades es recolliran el mateix dia de l'espectacle a les 18.00 h al petit Palau.
Organitza: Institut Confuci de Barcelona, format per Casa Àsia, la UAB, la UB i Beijing Foreign Studies University.

dimecres, 18 de gener del 2012

Bon any 2012! Novetats: grups cooperatius.

Benviguts i benvingudes de nou a l'institut. Comencem el 2012 establint la nova distribució de classe per treballar en grups cooperatius. Primer de tot us justificaré per a què serveix distribuir la classe d'aquesta manera i quins beneficis en podem treure tots d'aquesta forma d'arranjament de les taules. 
  • En primer lloc, el treball cooperatiu pretén que us ajudeu entre vosaltres, per això hi haurà diferents nivells en els grups. Si algú entén un concepte o sap resoldre un problema fàcilment  i al company o la companya li costa captar-lo, el company li pot explicar com resoldre-ho o en què consisteix amb les seves paraules. Així, l'alumne que ho entén abans assenta el coneixemnet a l'explicar-ho i el que li costa rep una segona explicació (a part de la del professor) per entendre-ho millor. 
  • En segon lloc, fomenta la coneixença entre nosaltres. És per això que es busca l'equilibri entre nois i noies així com de procedències entre vosaltres. És una oportunitat més d'apreciar diferents maneres de fer i col·laborar en grup. 
  • I en tercer lloc, us ajuda a entendre el món laboral i acadèmic que us trobareu un cop acabeu l'ESO: treballar en grups cooperatius us ajudarà a desenvolupar habilitats per ser capaços d'integrar-vos en grups heterogenis i assolir objectius comuns (fer treballs en grup, presentacions, etc.).
Teniu penjada la nova distribució al suro i enganxada a la taula del professor. Si en casos específics els professors de Socials, Català, Castellà o Matemàtiques consideressin una distribució diferent per qüestió de nivells haureu de seguir les seves instruccions. A lectura, tutoria i anglès aquesta és la manera en la que seurem. 
Finalment, com veieu, ja tenim pantalla digital i aquesta distribució també facilita que poguem mirar tant a la pissarra tradicional i el mapamundi al fons de la classe com a la pantalla interactiva.