Pàgines amigues

diumenge, 18 de desembre del 2011

1a Avaluació i preparació últim dia abans de Nadal

La primera avaluació ja està tancada i mostrarà els fruits dels vostres esforços durant el primer trimestre. La Desi i l'Alícia han posat els vostres compromisos sobre la taula i també han comentat el tema dels torns al pati (ho comentarem entre els profes). La conclusió ha estat que 
  • 1. Cal esforçar-se més al preparar les classes i els exàmens i 
  • 2. S'ha de respectar a tots/es els/les professors/es per igual


Per una altra banda, s'acosta el dia 23, últim dia abans de les vacances de Nadal. S'ha proposat de fer un pica-pica després de l'entrega de notes i fer un amic invisible abans de marxar cap al centre cívic, on els vostres companys realitzaran les seves actuacions.  Ja hem repartit els paperets per saber a qui ens toca fer un regal (màxim 5 euros) i què portarà cadascú pel pica-pica. Bona última setmana i bon Nadal!

dijous, 15 de desembre del 2011

QUAN ACABA UNA VIDA, EN COMENCEN SIS... MARATÓ DE TV3 DE 2011

Regeneració i trasplantament d'òrgans i teixits

Han passat més de 40 anys des que es va fer el primer trasplantament, i des de llavors els avenços clínics i quirúrgics han sigut espectaculars. Catalunya és un referent en el món del trasplantament. Malgrat el progressos, encara queda un llarg camí per recórrer. La Marató de TV3 recaudarà diners per aquesta causa i desplegarà tot un seguit d'activitats per dinamitzar aquest dia, sensibilitzar la gent i donar visibilitat a la causa.

Per consultar els actes a la vostra localitat podeu consultar el web:
http://www.tv3.cat/marato/activitats_populars

Sortida: Barcelona Ciutat Medieval, muralles i mercat de Santa Llúcia

Aquest divendres fem una altra sortida a Barcelona. Junt amb el Gerard, el Marcel i l'Humbert, ens dividirem en tres grups i, tot sortint des de la Plaça Sant Jaume, iniciarem el nostre recorregut per la Ciutat Medieval, visitant la Catedral, les muralles i acabant al mercat nadalenc de Santa Llúcia. Teniu una missió molt enriquidora. A per ella!

dimarts, 29 de novembre del 2011

1 de desembre: Dia de la Lluita Contra la SIDA

L'1 de desembre és el Dia Mundial de la lluita contra la Sida. Si us voleu sumar a aquesta jornada aquí teniu el text del manifest conjunt que les principals institucions i entitats de Catalunya han redactat enguany. Si el voleu el podeu descarregar fent un clic a l'enllaç que hi ha sota la imatge. Recordeu que el llaç vermell simbolitza aquesta lluita.


El Comitè 1r de desembre vol cel·lebrar amb diverses activitats aquestes tres dècades de lluita contra l’estigma i discriminació de les persones que viuen amb VIH i per la seva normalització social.

Amb l’objectiu de recordar i donar a conéixer al món la situació global de la pandèmia de VIH, causada per l'extensió de la infecció i per tal de lluitar contra la discriminació de les persones que hi conviuen, el dia 1 de desembre es commemora internacionalment el Dia Mundial del VIH/sida.

Enguany es compleixen 30 anys de la descoberta del VIH/sida, ja  que el primer diagnòstic de la infecció es va donar el dia 1 de desembre de 1981.

Aquí teniu informació dels actes que es faran aquests dies a badalona i altres indrets. Recordeu, la prevenció és la millor medicina!


Extra: Aquí us dexo el treball de Tutoria d'aquests alumnes. Us animeu? Pot ser una inciativa en forma de l'anuari de fotografies que voliem fer en aquest últim curs a l'institut.

Classes de guitarra

Grup! Mentres esperem que arribi un dels membres del grup que s'ha ofert a compartir coneixements musicals he trobat una activitat que us pot interessar. L'Associació Amics de La Salut està buscant persones interessades en aprendre a tocar la guitarra. I a la classe estem buscant professor/a de guitarra, així que... this is a match! Estan esperant a que s'apunti un cert número de persones. Lo del preu ja sabeu com va, fins que no es tanqui el grup no se sabrà definitiu, però serà un preu assequible i de caire simbòlic.

Els interessats i les interessades podeu enviar un correu electrònic amb el vostre nom i el vostre número de telèfon a la següent adreça: amics_de_la_salut@hotmail.com (assumpte: classes de guitarra). Els dies i hores s'han de concretar amb el futur alumnat, però serà fora de l'horari lectiu (o fins i tot dissabtes podeu proposar). Aprofiteu aquesta oportunitat!

Salut i bona música!

PD. Per anar fent boca... Here you have a tutorial to play the song we listened to in the former English lesson, and the song itself, a landmark of the 90s music, Wonderwall by Oasis. Enjoy it!


dilluns, 28 de novembre del 2011

Violència domèstica i discriminació.

Mireu aquest curtmetratge realitzat per alumnes valencians de Cicle Formatiu d'Educació Social:


Els creadors ens expliquen els seus objectius així:


Este corto trata dos historias paralelas de dos víctimas de la violencia doméstica que ante su situación recurren a la ayuda de profesionales. Casualmente son aconsejados por una persona con la que guardan amistad en común y que ellos ignoran. 

En este cortometraje se prentende mostrar todas las caras de la violencia de género y romper con el tópico de que solo existen mujeres matratadas pues existen otros tipos de maltratos, como el psicológico, que sufren muchos hombres hoy en día. 

El rodaje está realizado sin diálogo aparente con intención de ofrecer libertad interpretativa al espectador pues las escenas que aparecen están cargadas de mensajes e intenciones fácilmente reconocibles.

El vostre torn:
1.-Comenteu les dues històries per grups de quatre (tal i com esteu col·locats amb la Mercè). 
a. Quin tipus de maltracte es tracta? 
b. A qui afecta? Qui agredeix? Què motiva les agressions?
c. Què podem fer per detectar-lo? I evitar-lo? I per sortir-ne?

Recordeu que en l'entrada anterior podeu visionar els videoclips d'Ella (Bebe) i Away from all (Almadrava), comentar els diferents finals de cada història i treballar les altres propostes.

dimecres, 23 de novembre del 2011

Contra la Violència de Gènere

Mireu aquests anuncis. Què anuncien? Qui els anuncia? Perquè? A qui van dirigits? 


Aquesta setmana comencem a treballar el tema de la violència de gènere. Com sabeu, malauradament, les notícies donen massa sovint informacions arreu del nostre país sobre casos de violència de gènere. Ens sembla oportú abordar aquest tema a Tutoria i adonar-nos que la violència de gènere va més enllà de l'agressió física: també hi ha la violència psicològica. Aquest tipus de violència no entén de classes socials ni d'edats, i es pot donar entre parelles de diferent sexe (d'homes a dones i vice-versa) o parelles del mateix sexe. [Més endavant tractarem altres tipus de maltractes i discriminacions més subtil, com la diferència salarial, l'accès a llocs de treball, el tractament a la publicitat, o .

Aquest  poema ens farà reflexionar...

Avui he rebut flors

No és el meu aniversari ni cap altre dia especial
hem tingut la nostra primera discussió ahir a la nit,
ell em va dir moltes coses cruels que em van ofendre de debò
Però sé que està penedit i que no ho va dir seriosament
perquè ell avui m'ha enviat flors
No és el nostre aniversari ni cap altre dia especial.

Ahir ell em va tirar contra la paret i va començar-me a asfixiar
Semblava un malson, però dels malsons ens despertem i sabem que no son reals
Avui m’he despertat plena de dolors i cops per tot arreu
Però jo sé que ell està penedit perquè m'ha enviat flors avui
I no és sant Valentí ni cap altre dia especial

Ahir a la nit ell em va pegar! i va amenaçar de matar-me.
El maquillatge i les mànigues llargues podrien amagar els morats i talls que m'ha ocasionat aquesta vegada
No he pogut anar a la feina avui perquè no volia que la gent ho notés
Però jo sé que ell està penedit perquè ell m'ha enviat flors avui
I no era el dia de la mare ni cap altre dia especial

Ahir a la nit ell va tornar a pegar-me, però aquesta vegada va ser molt pitjor
Si aconseguís deixar-lo, què podria fer? com podria mantenir sola ells meus fills?
O què passaria si em faltessin el diners? Ell em fa tanta por!
Però depenc tant d’ell que tinc molta por de deixar-lo
Però jo sé que està penedit, perquè ell m'ha enviat flors avui

Avui és un dia molt especial: És el dia del meu funeral
Avui finalment ell va aconseguir matar-me
Em va pegar fins que vaig morir
Si com a mínim jo hagués tingut coratge i força per deixar-lo
Si hagués demanat ajuda professional
Avui no hauria rebut flors

Videoclips

Fixeu-vos en aquests tres artistes i els seus videoclips. ACTUALITZACIÓ: N'afegim un altre per petició vostra, "La Bella y la Bestia" de Porta.


El primer, Andy y Lucas tracten el tema a "En tu ventana". Fixa't en les imatges i la lletra. Què us sembla? Està escrit en primera o en tercera persona? Quina situació es dona? Com és la relació entre mare i fill? I entre dona i home? Com viu el maltracte la dona? I el fill? Quines causes poden portar a un home a maltractar la seva dona i com podem evitar-les?


La Bebe també toca el tema de la violència de gènere des de dos angles particulars. El primer vídeo és una creació d'alumnes d'institut sobre la lletra de "Malo". Fixa't en el canvi de to i potència de veu en la cantant, què mostra aquest canvi? Es parla d'inseguretat masclista: a què es refereix i en què desemboca? Què en penseu de la versió d'aquestes alumnes? Relacionem poema i videoclip amb els fets que escoltem a les notícies.


Aquest segon videoclip, l'oficial de "Ella" dóna una altra perspectiva. 


Quina perspectiva es dona al primer videoclip? I al segon? Es dóna una contïnutat? Com acaba un i altre?

Afegim el tema "La Bella y la Bestia" de Porta. Anoteu els missatges que es donen a "Bella" i comenteu-los. Què succeeix a la història? Com era tot al principi? Com continua? Com acaba? Què passa desprès de la primera vegada? I desprès del perdó? Què aprenem?


Finalment, Almadrava canten en anglès i recomanen una solució per fugir del maltracte: run away (fuig). On treballa la noia? Què hi posa a les matrícules? Que li diu tothom? Què acaba fent?




ALMADRAVA
Run away. Away from all

Shadows on the walls
Fadin all the grace to black
Walking on the edge
You are surviving one more night
But you’re not so strong
You can’t be that fine
You need a place
To start to start all over

Chorus

Ta-ta-ta-ta-ta run away
Ta-ta-ta-ta-ta run away from all

(repeat)

I saw a funny start
I just wish is not too late
You don’t have a ..
Are you brave enough to escape
There is another world
You must cut that lie
You will find a place
To start all over 

Chorus




REFLEXIONEM
1. Com acaben aquestes quatre històries? 
2. Què podem fer per evitar el maltracte? I per actuar quan es dóna? 
3. Role playing. Ideeu per grups un sketch on es reflexi una situació de maltracte i com actuar de forma que aquesta situació s'acabi. Penseu com a víctimes, agressors, i entorn (familiar o amic/ga de víctima i agressor, veí que sent discussions i baralles, fill/a que hi conviu, company de feina...). Com us sentiriu? Què us portaria a actuar (o no) així? Com podrieu ajudar a algú a sortir-ne (víctima) o a aturar-lo (agressor)?

Exemples: 
a) Veïna que sent discussions i cops
b) Company de feina que veu un blau en una companya
c) Mare que nota un canvi de comportament en la filla
d) Amics d'una parella en un sopar on un d'ells infravalora la seva parella
e) Fill que suporta les discussions dels pares

EL VOSTRE TORN:
Us atreviu a fer l'últim videoclip i involucrar tot l'institut (tipus lipdub)? Creeu missatges per mostrar. Podem fer només les cares o incloure-hi també els actors amb algunes escenes com al vídeo. 
Un cop fet el càsting i ordenada la seqüencia d'intervenció...
1.Apreneu-vos la lletra i sincronitzem. 
2.Gravem i editem. 
3.Pengem el vídeo, compartim,-lo i conscienciem tothom sobre com evitar la violència de gènere.
Com podem fer-ne difusió?


+INFO: http://www.feteugt.cat/sindicat/Apren25NOV.pdf

divendres, 18 de novembre del 2011

Escolleix el teu camí. Esforç 2.

Escoltem aquesta cançó de Haze, "Elige tu camino". Aquí teniu un videoclip fet per alumnes de l'IES Francisco de Goya i més abaix la lletra de la cançó (en vídeo i escrita).



A las nueve tempranito estas en clase
medio adormilao
otra vez en el colegio la maestra te pregunta
¿los deberes no lo haces?
señorita me dolia la cabeza no pude acabar la frase.
Sin problemas el gafitas de la clase si los tiene,
cuando sale a la pizarra tu y tu amigo recordais
esa tarde con la play jugando al fifa
unos donuts de merienda,unos goles y unas risas.
Que bonita es la infancia cuando
es chico no habia prisa.
¿Jugamos a la play?Me pido Brasil...
¡No que siempre te lo eliges tu!
En el recreo al estudioso de las gafas
le insultais y no replica,
el chavalito que nunca abria la boca.
Me estan pegando señorita...Que crueles
son los niños cuando uno se equivoca.
Recuerdo cuando de mi se reian porque
no tenian marca los deportes que calzaba
aquellos dias,
papá,yo quiero los yumas de rayas grises.
Que va hijo no se puede...veremosa ver que
es lo que se puede hacer el mes que viene.
Yse reian de mi,cosas de niños,que crueles.
¡Papá compreme las yumas!
¡Que te he dicho que no hay dinero!
¡Si hombre nunca hay dinero!
Niños,sois casi adolescentes
secundaria obligatoria que sorpresa.
No veas el cachondeito con las niñas buscando
en su maleta las compresas.
Os haceis mayores
y el mas chulito esta fumandose un cigarro.
Toma fuma.Ah ah ah que asco...
¿Por que fumas?Porque no será tan malo
ya que fuman en la tele y hasta fuma
el mayor de tus hermanos.
Olvidalo no es sano.
La vida es  dura y estudiar es necesario.
La calle te traiciona como te traiciona el barrio.
¿Te acuerdas cuando hablamos?
Te quedaron seis hermanos,yo pensé en tu futuro,
me asome por la ventana que claro lo estaba viendo.
Esos golfos de la calle,tol dia malviviendo,
orgullosos porque roban,te engañan
y te inducen a la droga...
Yo te ayudo en los estudios de eso puedes estar
seguro,la cultura es el arma que defendera
lo tuyo en el futuro.
¿Cuantas tan queao?Seis.¿Y que?¿te quedas
tan tranquilo,tu que quiers ser un desgraciao?
Pos tu sigue asi,que te vas a arrepentir
toa la vida Raúl...
Aunque sigamos llevando un niño dentro,ya somos adultos,
muy pocos llegan a universitarios.
Arrepentios los que si que pudieron
pero sin embargo por pereza no estudiaron.
La mayoria de chavales,curriculum en mano,
deseando esa llamada esperada que les diga
hay trabajo.
Asi es la vida ¿o no?
Te enamoras,y a veces sin querer dejas
a tu novia embaraza,ya necesitas un hogar,
nido de amor pa un bebe.
No se como lo vamos a hacer ,mujer,
no te heches a llorar.Saldremos.
Voy al banco con mi padre a solicitar un prestamo,
la cosa esta que arde.
Esperemos,que nos concedan el dinero.
Un momento director tu y yo nos conocemos.
El director del banco era el de las gafas.
¿Te acuerdas?
Aquel chaval que se jartaba de estudiar,
mientras tu,jugabas a la plaaay.
El vostre torn:
1. De què parla la cançó? 
2. Escollim tres alumnes per representar el banquer, el noi que demana el crèdit i el seu pare. Prepareu la vostra intervenció.
3. Què ens ensenya aquesta història?
EXTRA. Us atreviu a preparar un videoclip per aquesta cançó o per alguna altra causa que treballem a tTutoria? Aneu-hi pensant. El curt que teniu aquí dalt va guanyar el Premio Meninas 2006.

dijous, 17 de novembre del 2011

Esforç

La nostra recompensa es troba en l'esforç i no en el resultat. Gandhi.

Llegeix els diferents casos que es presenten al Punt de Partida de la fitxa que us entrega el tutor. Com creieu que els hi anirà el curs a cada un dels alumnes?

El vostre torn:
Responeu, què és més important, tenir capacitat intel·lectual o esforçar-se per tal de pasar el curs? Poseu les vostres respostes per parelles.

Signa i passa la veu!

http://actuable.es/peticiones/centre-civic-gratuit-pel-si-badalona-centro-civico-gratuito

Ja tenim més de 150 signatures! Recordeu que per signar la petició només heu de posar el vostre nom, cognoms, adreça de correu electrònic i codi postal. Marqueu les dues caselles (per participar només en aquesta petició). Un cop signat passeu la veu per correu-e i xarxes socials. Fem que ens deixin el centre cívic gratis: la unió fa la foça!

dimecres, 9 de novembre del 2011

Filmets

Aquesta setmana hem tingut l'oportunitat d'assistir al festival de Curtmeratges de Badalona, Filmets. El dilluns vam anar 4t B amb tots els segons i vam poder veure 4 curtmetratges que entren a concurs i uns altres quatre fora de concurs. A més, els alumnes de l'escola de maquillatge i efectes especials ens van sorprendre amb una actuació zombie al més pur estil de Thriller de Michael Jackson.

Recordeu que el festival dura tota la setmana i és gratuït. Aquí teniu el vincle per a consultar el programa:

http://www.festivalfilmets.cat/cat/index.html

Us deixo un parell de curtmetratges (un d'animació) que no vam veure:




El vostre torn:
Reflexioneu sobre les següents preguntes.
1.Quin dels quatre curts us va agradar més? Perquè?
2.Preferiu veure curts o llargmetratges? Animació o actor reals?
3. Què diferencia al curt del llargmetratge (la durada només és un factor). Veieu similituds amb el relat i la novel·la?
4.El primer curt que teniu aquí, és alegre o trist? Què explica (sense paraules)? Què penseu que simbolitza? I el segon curt, us agrada? Comenta la teva reacció.
5.Si fóssiu directors/es, actors/actrius o guionistes... quin tipus de curt us agradaria fer? Penseu en el gènere (terror, drama realista, comèdia).

Actuable: recollim suports per a que ens deixin usar el Centre Cívic gratis

Tal i com ens va comentar la Sílvia, enguany l'Ajuntament no ens cedeix de froma gratuïta un espai al centre cívic del barri per a poder representar les nostres actuacions. Aquí us presento una eina que pot ser-nos útil per a difondre la nostra voluntat de poder representar actes de forma gratuïta com en els darrers anys.


                                     http://actuable.es/
 La pàgina web Actuable ens permet fer peticions i guanyar simpatitzants per la nostra causa. Com més persone hi estuguem d'acord, més fort es sentirà la nostra veu a l'Ajuntament. El centre cívic ha de ser un espai per a compartir amb la comunitat. Si volem fer sentir la nostra reivindicació, aquesta pot ser una bona manera.

Podem crear un compte conjunt de la nostra classe i difondre la nostra petició via xarxes socials. Abans hem de tenir aquests tres punts que especifica el web ben clars:

Antes de crear tu petición...
Es importante que te hagas varias preguntas:
  1. ¿Qué quieres lograr? ¿Qué vas a pedir? Es importante que el objetivo y mensaje sean muy claros. Para conseguirlo evita solicitar más de una cosa al mismo tiempo. Busca objetivos que sean alcanzables, de lo contrario te costará lograr el apoyo de la gente. Evita los mensajes apocalípticos, ¡podrías perder la confianza de la gente si al final no llega el fin del mundo!
  2. ¿Por qué? ¿Cuáles son tus argumentos? Tienes que hacer una pequeña investigación. Consigue toda la información posible acerca de tu petición. Recoge los argumentos a favor y en contra de tu postura. Acude a fuentes que respalden tu posición, consulta con expertos u organizaciones. Con ello tu petición ganará fuerza y obtendrá mucho más respaldo.
  3. ¿A quién? Debes tener el correo electrónico de tu destinatario. Una búsqueda por internet o una llamada de teléfono puede ser suficiente. El correo institucional de cualquier político debería ser público y deberías poder encontrarlo en la página de la institución a la que pertenece. Cuando te dirijas a una empresa es recomendable dirigirse a su consejo de dirección o al departamento de RSC.
El vostre torn:
Ens posem mans a l'obra? La unió fa la força! Hem de crear un compte de classe, formular la petició, establir un objectiu i difondre-la per les xarxes socials. Un cop aconseguit un suport que considerem suficient podem fer-ho arribar a l'Ajuntament per a que ho tinguin en compte. Divendres 25 de Novembre podem veure com ha anat la nostra petició i considerar si el dimarts últim de mes podem fer arribar al Ple la nostra reivindicació.

Voteu si us sembla una idea interessant/genial a sota de l'entrada!

dimarts, 8 de novembre del 2011

Festivitats: Festa del xai (celebració islàmica)

Una altra de les festes que s'han celebrat aquests darrers dies ha estat la festa del xai entre la comunitat islàmica. Anem a conèixer una mica millor aquesta celebració.

S'hi commemora el símbol de la submissió perfecta a la voluntat de Déu representat per l'episodi alcorànic (i bíblic) en què Abraham va estar a punt de sacrificar el seu fill per ordre divina abans que Déu li aturés el braç. Se celebra el desè dia del mes de dhu-l-hijja i coincideix amb la fi delhajj, el pelegrinatge preceptiu a la Meca, cinquè pilar de l'islam.
L'id al-ad·ha (en àrab عيد الأضحى‎, ʿīd al-aḍḥà, "festa del sacrifici") és una de les dues celebracions més importants del calendari islàmic. La celebració rep diversos noms, com al-id al-kabir (العيد الكبير, al-ʿīd al-kabīr, festa gran), qurban bajram (escrit diversament segons el país),eid dhoha (al Pakistan) o bisup tabaski (a l'Àfrica subsahariana); també se la coneix com festa del xai, ja que és l'animal que se sol sacrificar més sovint.
Aquest dia, en tot el món islàmic, les famílies maten un animal de manera ritual (sovint un xai, tal com es diu que va fer el patriarca) en record de l'acte d'Abraham; a continuació s'organitza un gran àpat i els creients es retroben en família i entre amics i es fan regals als infants. És un dia de perdó i d'oblit de malentesos, així com d'ajuda als més necessitats ja que, segons la tradició, la família només es pot quedar amb una tercera part de l'animal sacrificat i la resta s'ha de compartir.
El vostre torn:
1. Has celebrat la festa del xai? Com? Amb qui? I amb qui heu compartit l'àpat?
2. Si no, coneixies aquesta celebració? Què et sembla la seva significació?
3. Quies reuneix a l'àpat? A qui es fan regals?
4. Completa la frase: És un dia per a ________ i ________ malentesos.
5. Amb qui pot compartir el menjar cada família? Quina quantitat de menjar comparteixen segons la tradició? 
EXTRA: Obre el vincle i mira els rituals i les dates per aprendre'n més.

Festivitats: Diwali (Índia, festa hindú)

Apart de Tots Sants i Halloween, aquests darrers dies s'han celebrat altres festes vingudes d'arreu del món. Un d'aquests exemples és el Diwali, festivitat vinguda de la Índia. La més recent, la festa del xai, que celebra la comunitat muslmana. Anem a conèixer-les una mica millor en dues noves entrades al nostre bloc.

Diwali

El Diwali és sens dubte el festival més glamurós e important de l'Índia. Les llars s'il·luminen amb files de làmpades de fang i son decorades amb Ragoli i Aakash Kandils (llums decoratives de diferents formes i mides). El Diwali se celebra estrenant robes noves, petards espectaculars i una gran varietat de dolços, en companyia de familiars i amics. Aquesta celebració alegre és, de manera simbòlica, per dissipar les tenebres de la misèria i portar la llum de la prosperitat i la felicitat a les persones.
  • Primer dia: El Diwali comença el tretzè dia de la quinzena fosca (lluna minvant) del mes d'Ashwin (octubre / novembre). Aquest dia rep el nom de Dhanteras o Dhantrayodashi.
  • Segon dia: El catorzè dia de la quinzena fosca es conegut amb el nom de Naraka Chaturdashi. Aquest dia la gent celebra la mort del dimoni Narakasur a mans de Krixna. Es costum aixecar-se d'hora i fer-se massatges al cos amb oli perfumat. Enlloc de sabó, utilitzen 'utane' o 'utanah' per banyar-se. Aquest bany especial, és anomenat abhyang-snan. L'Utane és fet amb diversos components utilitzats en la medicina ayurvèdica (una medicina alternativa tradicional a l'Índia), com son chandan (sàndal), kapoor (càmfora), manjistha (una herba),rosataronja i haldi (cúrcuma).
  • Tercer dia: Es creu que Laxmi, deessa de l'abundància, visita cada llar a la nit de lluna nova, per tant es celebra el Laxmi pooja (una cerimònia d'agraïment en la que es fan ofrenes). Cada llar adora la Deessa Laxmi, el Déu Ganesha i als diners. A diferència del que succeeix a Gujarat, on el Chopdapujan (cerimònia del tancament del llibres de comptes) es porta a terme en un temple, els marathes realitzen la mateixa cerimònia a les llars. És costum a Maharashtra romandre a la llar aquesta nit, per donar la benvinguda a Laxmi.
  • Quart dia: Al nord de l'Índia, és el primer dia del calendari hindú. Els marathes celebren aquest primer dia del mes de Karthik amb el nom de Diwalicha Padva. Aquesta és una celebració d'unió i amor de les persones casades. Amb motiu de l'ocasió, les esposes reben regals especials dels seus marits després del ritual del aukshan.
  • Cinquè dia: L'últim dia del festival de Diwali es anomenat Bhau Bij. En aquest dia, les germanes preguen per una llarga vida dels seus germans. Els germans, al seu torn, beneeixen les seves germanes i les mimen amb regals.


El vostre torn:
1. Has celebrat el Diwali? Com? Amb qui?
2. Si no, coneixies aquesta festivitat? Què et sembla la seva significació?
3. Amb què es fa l'utane? a quin tipus de medicina pertany?
4. Quin dia és especial pels matrimonis? I pels germans?
5. El text esmenta una diferència entre la celebració entre els gujaratis i els maharatis. Pots localitzar aquestes zones al mapa (en verd)? Quina diferència hi ha en la forma de celebrar-ho?
EXTRA: Entra en el vincle i consulta les receptes típiques per Diwali.


 http://www.diwalifestival.org/diwali-recipes.html

diumenge, 6 de novembre del 2011

Va bé, be? Posa-hi l'accent!

Recordeu que durant aquest trimestre tots els profes insistim en fer un bon ús de l'accentuació i en moltes de les vostres respostes en l'entrada anterior (tant en català com en castellà) brillaven... per la seva absència! Posem l'accent a la vostra formació... però posem-los també a les paraules! :)

EL VOSTRE TORN: Aquests vincles us poden ajudar:

Castellà: http://reglasdeortografia.com/acentos.htm

¡Ponte a prueba!: http://reglasdeortografia.com/ortoindice.html#I

Català: http://clic.xtec.cat/db/jclicApplet.jsp?project=http://clic.xtec.net/projects/aventura/jclic/03/03cmc.jclic.zip&lang=ca&exitUrl=http://clic.xtec.net/dist/jclic/exit.htm

Juga!  http://clic.xtec.cat/db/jclicApplet.jsp?project=http://clic.xtec.net/projects/aventura/jclic/02/02csb.jclic.zip&lang=ca&exitUrl=http://clic.xtec.net/dist/jclic/exit.htm

You are lucky! In English we don't have any problem with the graphic accents ;)

dijous, 3 de novembre del 2011

I després de l'ESO què?

Ahir vam fer la sortida informativa a l'exposició "I després de l'ESO què?". Ens van explicar les diferents opcions un cop acabem l'ESO (amb o sense graduat, esperem que sempre sigui la primera opció!): Batxillerat, Mòduls de Cicle Formatiu (Mitjà i Superior), PQPIs, i altres ensenyaments (idiomes, esports, dansa i música, etc.).

En primer lloc agrair-vos la vostra actitud durant el taller i l'exposició, i en segon lloc també la vostra col·laboració. Tant l'Alícia com l'Humbert estem molt contents de com va anar la sortida. Esperem que us hagi estat de profitosa i hàgiu sortit amb més coneixements i les idees una mica més clares respecte al vostre futur immediat i a la vostra formació.

Val a dir que durant el segon trimestre aprofundirem en aquests aspectes de la vostra educació post-obligatòria, però ja va bé que comenceu a pensar en el vostre futur amb aquesta primera aproximació a les possibles sortides que tindreu. Sintetitzant la nostra visita, un dels temes principals al taller és el de DECIDIR. Podem tenir en compte els consells d'altres persones però al final qui farà la formació és un/a mateix/a. Segonament, un altre dels factors a tenir en compte és fer realitat els nostres SOMNIS. Aquí se'ns han presentat diferents camins per aconseguir-ho. I en tercer lloc, també s'ha de tenir en compte la nostra MOTIVACIÓ, fer alguna cosa que veiem que tingui sortida però sobre tot que ens agradi: ens dedicarem durant la nostra carrera professional la resta de la nostra vida, més val que gaudim d'allò que fem!

Finalment, no penseu que una formació de dos anys (sigui en cicles o batxillerat) o de quatre (mòduls superiors i universitat) és un període de temps molt llarg. Vist amb perspectiva, aquests anys passen volant! I si en treieu profit, marcaran els vostres destins en la vostra vida. Val la pena fer l'esforç!


EL VOSTRE TORN:
1-Quina professió vau posar al Post-it en la dinàmica del taller? 
2-Totes necessitaven formació (fins i tot pagès, Mao!). Ara bé, quin itinerari podrieu seguir? Compartiu-lo amb els vostres companys. 
Recordeu que podeu preguntar tots els dubtes en qualsevol moment del curs als professors i al tutor! 
 L'experiència dels altres sempre és un bon model a tenir en compte.

dijous, 27 d’octubre del 2011

Agenda Castanyada / Halloween / Todos los Santos

Hi! Halloween time is approaching! Scary movies, frightening stories, spooky music... trick or treat? La Rotllana is organizing a Passage of Terror this evening and there are lots of other activities going on, don't miss them!

Avui celebrem la Castanyada! Ja ha arribat la tardor (ho estem notant amb la pluja i el fred) i és quan més venen de gust unes bones castanyes i uns panellets. L'institut s'ha cobert de fulles, i tot un seguit d'activitats us esperen aquests dies de pont de Tots Sants al vostre voltant. L'agenda ve força carregada:
  • Per començar, aquesta tarda el grup de La Rotllana ha organitzat un Passatge del Terror al centre. (A Tutoria també ens parlaran d'un dels seus projectes) http://www.rotllana.cat/
  • A diferents estacions de metro podem veure els curtmetratges presentats al III Festival Subtravelling, curtmetratges al metro (agafeu idees...) http://subtravellingfestival.tmb.cat/2011/
  • Aquest cap de setmana es celebra el XVII Saló del Manga (17th Manga Fair) a La Farga de l'Hospitalet, els otakus de classe, no us el podeu perdre! (Per cert, els que hi vagin disfressats el dilluns 31 entren gratis!) http://www.ficomic.com/
I el nostre grup de ball de l'institut representarà el famós Thriller del Michael Jackson. Com ens va comentar la Sílvia, estem indignats, ja que l'Ajuntament no ens cedeix l'espai que acostumàvem a tenir al centre cívic. Al final es farà al gimnàs un cop el condicionem er a l'ocasió, però és una ocasió per pensar en accions conjuntes per fer saber a l'Ajuntament el nostre descontent al respecte.

Finalment, és molt urgent que anem ultimant els pagaments del viatge de fi de curs. Ja van dos cops de pròrroga per entregar els resguards i sembla que podem aconseguir un bon viatge de fi de curs a Lisboa si acinseguim 15 estudiants. Penseu en les possibilitats de finançar-vos el viatge! Aquest dissabte s'ha aconseguit una paradeta, amb  molt d'esforç, per poder vendre les vostres creacions. Parleu amb la Sole per ultimar els detalls i entregeu-li les vostres peces.

Res més, només desitjar-vos un bon pont i que vingueu caregats d'energia! And beware of ghosts, witches, werewolves and vampires!

EL VOSTRE TORN:
-Penseu que el Halloween està desplaçant la Castanyada o coexisteixen bé les dues festes?
-Com podem fer saber a l'Auntament el nostre desconetn per no poder actuar al centre cívic de manera gratuita com altres anys de manera efectiva? Quins mecanismes podem er servir per fer sentir la nostra veu?


Pre-avaluació

Aquesta setmana hem tingut les pre-avaluacions de cada nivell i grup. La pre-avaluació serveix per valorar el rendiment de l'alumne durant la primera meitat del primer trimestre del curs. Ha de servir com un toc d'atenció en cas que es necessités reforçar alguna matèria o algun aspecte a millorar. Es tenen en compte quatre factors: l'assoliment de conceptes (amb nota numèrica), i el treball a classe, els deures i l'actitud (aquests tres casos es valoren amb Bé, Regular o Malament). 

Rebreu el butlletí de notes a l'hora de tutoria i l'heu de tornar signat pels pares/tutors en tornar del pont. El tutor es posarà en contacte amb els pares el més aviat possible per comentar els casos en que l'esforç no es correspongui amb els resultats o s'hagi de comptar amb una atenció específica. La pre-avaluació ha de servir-vos per reflexionar en com esteu portant el curs i millorar allà on necessiteu posar-vos les piles. 

Els professors han escoltat la vostra autoavaluació com a grup, que va ser exposada pels delegats (en aquest cas per la Desi i el Jose, substituint al Brian en la sessió). També es van presentar els objectius del grup per millorar durant aquest trimestre: puntualitat en l'entrega de treballs i escoltar a tots els professors (no ser selectius, tots es mereixen la mateixa atenció).

Per la seva part, els professors han apuntat certes consideracions que els delegats us faran saber i que esperen de vosaltres: més esforç a l'hora de preparar treballs i exàmens i puntualitat a l'arribar a classe (i entre classe i classe: evitar el "pasilleo"). Cal destacar que el grup ha sabut guanyar-se l'estima dels professors, però no val a badar: "bon rotllo" no equival a relaxar-se a l'hora de fer la feina. Al contrari, els professors volen que seguiu participant activament en les classes i us esforceu en totes les assignatures. La vostra motivació és la nostra energia i vice-versa!

Bona Castanyada! 

EL VOSTRE TORN: Es corresponen les notes amb el vostre esforç? Si no, què ha fallat? Esteu d'acord amb els objectius que us proposen els professors? Com penseu assolir-los?

dissabte, 22 d’octubre del 2011

Actualitat: ETA anuncia el fi de la violència i acaben amb Gadafi a Líbia.

Aquest dijous dia 20 d'octure, a un mes de les eleccions generals, s'han produït dos titulars de primera línia. La primera notícia ens arribava a les tres de la tarda amb la mort del dictador libi en mans d'un grup d'insurrectes rebels al règim gadafista. Quatre hores més tard, ETA comunicava el cessament total de la violència, posant fi a més de quaranta anys de lluita armada.

Veiem el comunicat d'ETA i les reaccions de polítics i associacions de víctimes (especial de Televisió de Catalunya al 3-24):

ETA atura la violència

A les 19.00 h del 20 d'octubre del 2011 ETA feia públic un comunicat a través del diari Gara en el que anunciava l'abandó definitiu de l'acció armada. Era un anunci transcendent perquè posa punt final a una història de mig segle de violència i 829 víctimes mortals. La banda no posa condicions i es predisposa a iniciar un procés de diàleg amb els governs espanyol i francès. Així, l'escenari sembla esperançador per poder girar full del tot al terrorisme a Euskadi.

EL VOSTRE TORN
Què suposa assistir a un moment històric? Quins fets s'han produït i quina rellevància tenen? Ètica periodística: debatim sobre l'ús de les imatges violentes i de víctimes en catàstrofes als mitjans de comunicació: s'han de mostrar o estalviar als espectadors? El paper dels mediadors en els conflictes (veure Brian Currin). Mateixos fets, diferents perspectives: vocabulari dels mitjans (banda terrorista vs. grup d'alliberació), objectivitat/subjectivitat, periodisme independent i xarxes socials.

Per a més informació, a continuació teniu els reportatges d'Informe Semanal de TVE sobre aquestes i altres notícies d'aquesta setmana.